top of page
Kintsugi.jpg
Kintsugi

Over Harm Brouwer (1957)

Een goed leven begint  bij het goed kunnen luisteren naar jezelf. Mensen veranderen in de loop van hun leven. Soms een beetje en soms veel meer.

Toen ik jong was vond ik het vooral belangrijk om het plezier te zoeken. Uitgaan en feesten. Toen ik wat ouder werd en reizen naar andere landen en andere welvaartsniveaus had gemaakt, vond ik het belangrijk om iets te doen aan betere kansen en leefomstandigheden van mensen die in slechtere omstandigheden leven. Vakbondswerk en politieke uitdagingen. In de huidige fase van mijn leven luister ik naar mijn verlangen om er te zijn voor mijn naasten. Mijn kinderen, partner, vrienden en familie en ook degenen die net als ik een litteken uit het leven met zich meedragen en daar maar niet van af komen.

Een veel gebruikte omgangsvorm is het litteken ontkennen en bevriezen,  met het gevaar van blokkade om echt weer verder te gaan met je leven. In zulke gevallen is het  raadzaam juist wel aandacht aan je litteken te geven en te beseffen dat veel mensen juist langs hun littekens de beste krachten in zichzelf naar boven halen. 

Zie je littekens onder ogen, koester ze (zie Kintsugi) en merk dat de blokkade ontdooit en er ruimte ontstaat weer geïnspireerd verder met je leven te gaan.

Een goed ontworpen ritueel kan met een natuurlijk aanvoelende handeling een groter proces in gang zetten. Buro Binnenruimte wil een duwtje geven voor het ontdooien van bevroren situaties opdat er weer beweging kan ontstaan. Dit gebeurt op individueel niveau en collectief.

 

Rituelen verbinden mensen in onzekere situaties en maken geen onderscheid.

bottom of page